Inicia una tramesa Dóna't d'alta com a revisor

Llegir: Sa, funcional i «bien entendido». Un regionalisme nacional per a la reforma política davant ...

Baixar

A- A+
Alt. Display

Dossier: «Territorios de la patria, afluentes de la nación». (Post) Francoist Regionalisms and Democratic Transition

Sa, funcional i «bien entendido». Un regionalisme nacional per a la reforma política davant la qüestió catalana (1973-1977)

Author:

Andrea Geniola

Centre d'Estudis sobre les Epoques Franquista i Democràtica - Universitat Autònoma de Barcelona, ES
X close

Resum

Els recents estudis al voltant de la dimensió regional del Règim franquista estan obrint nous espais de reflexió, bé sobre la dinàmica i caracterització del règim, bé sobre la interpretació global dels fenòmens nacionals, com és el paper i l'evolució d'aquest nacionalisme regionalitzat durant la crisi final del règim i els inicis de la Transició. El present estudi analitza el discurs que va acompanyar l'acció políticoinstitucional del reformisme franquista a Catalunya, fonamentat en un regionalisme moderadament favorable a la descentralització, que es va definir com un factor de legitimació de les elits davant l'opinió pública. A partir dels èxits i fracassos d'aquest intent pot mesurar-se l'abast d'una part del procés de canvi de règim a Catalunya.

How to Cite: Geniola, A., 2017. Sa, funcional i «bien entendido». Un regionalisme nacional per a la reforma política davant la qüestió catalana (1973-1977). Dictatorships and Democracies. Journal of History and Culture, (5), pp.17–51. DOI: http://doi.org/10.7238/dd.v0i5.3140
65
Visites
Publicat a 08 Dec 2017.
Revisat

Baixades

  • PDF (ES)

    comments powered by Disqus