Inicia una tramesa Dóna't d'alta com a revisor

Llegir: Margarida Xirgu, presidenta de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a la República Or...

Baixar

A- A+
Alt. Display

Documents

Margarida Xirgu, presidenta de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a la República Oriental de l’Uruguai. Cartes de Josep Tarradellas (1960–1964)

Author:

Francesc Foguet i Boreu

Universitat Autònoma de Barcelona, ES
X close

Resum

El 12 de maig de 1956, el president de la Generalitat de Catalunya a l’exili Josep Tarradellas creà, per decret, les figures dels delegats generals i especials que havien de representar aquesta institució en el continent europeu i en l’americà. Per a la República Oriental de l’Uruguai, nomenà la prestigiosa actriu i directora d’escena Margarida Xirgu com a «delegada general» i el doctor Miquel Cunillera, com a «delegat especial». Tot i les dificultats internes, la Delegació de l’Uruguai dugué a terme diverses accions per projectar internacionalment la veu política de la Catalunya exiliada. Aquest article examina l’activitat oficial de la delegació uruguaiana i, especialment, el paper que hi tingué Margarida Xirgu en qualitat de delegada general. Així mateix, bo i contextualitzant-les, dóna a conèixer les cartes —dipositades en el fons Margarida Xirgu de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Santa Maria de Poblet— que el president de la Generalitat a l’exili envià a l’actriu durant els anys 19601964, en què li exposava, sobretot, la seva actuació en el terreny «diplomàtic». Amb la implicació institucional d’alt nivell que assumí, ni que fos de caràcter honorífic, s’evidencia el compromís que Xirgu mantingué envers la Generalitat i el conjunt de l’exili català. 

How to Cite: Foguet i Boreu, F., 2013. Margarida Xirgu, presidenta de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a la República Oriental de l’Uruguai. Cartes de Josep Tarradellas (1960–1964). Dictatorships and Democracies. Journal of History and Culture, (1), pp.215–269. DOI: http://doi.org/10.7238/fit.v0i1.2112
9
Visites
226
Baixades
Publicat a 15 Dec 2013.
Revisat

Baixades

  • PDF (CA)

    comments powered by Disqus